dissabte, 20 de setembre del 2008

Reus.

Amb mitja hora de retard, la plaça del Mercadal ha presenciat la diada castellera de les festes de la Misericòrdia. Malgrat que la diada tingués un cartell de luxe, la plaça no s'ha omplert com ja és habitual. La diada l'ha obert la Colla Joves Xiquets de Valls. Una vegada més aquesta temporada - i ja en són nou - han tornat a deixar veure el seu quasi impecable cinc de vuit, que no ha patit en cap moment. En segona ronda han tornat a carregar el quatre de vuit amb el pilar. Quan l'espadat ha quedat net sobre la pinya, la baixada una mica brusca de l'enxaneta ha acabat fent cedir a la fràgil estructura. En tercera ronda, els vermells de Valls han completat el quatre de vuit.

La segona colla en actuar han estat els Xiquets de Reus. Els amfitrions enguany no havien fet una temporada massa reeixida, ja que fins a dia d'avui la seva màxima construcció era el cinc de set. Castell que a les primeres actuacions de la seva temporada ja havien descarregat. Com a primera construcció han plantat el seu gran objectiu: el quatre de vuit. Tot i ser el primer, el castell ha pujat a bon ritme i ha mantingut les mides durant la carregada. Els avellanes comentaven que hi havia certs nervis entre els cordons de la Colla perquè estrenaven gran part del pis de quints - molt lleuger, per cert - així com també el pom de dalt. Amb l'alegria a la cara de la majoria dels components de Reus, han executat el quatre de set amb el pilar i el cinc de set correctament.

La tercera colla a actuar han estat els Capgrossos de Mataró. Han obert l'actuació amb el cinc de vuit. Segurament ha estat la millor catedral que els de blau han aconseguit aquest any. En segona ronda venia el plat fort. Després d'haver desmuntat un peu, han començat a sonar les gralles del tres de nou amb folre de Mataró. De seguida s'ha vist que el castell no estava massa parat. Just quan l'acotxadora es disposava a remuntar els dosos per col·locar-se, la construcció ha acabat cedint. A Reus, doncs, s'ha produït la primera caiguda dels Capgrossos durant aquest any. En ronda de repetició han descarregat el tres de vuit i el dos de vuit amb folre.

A banda de valoracions personals que podria fer sobre la diada - molts ja sabeu que, tot i treballar-hi, no m'agrada Reus -, voldria felicitar als amics dels Xiquets de Reus per aquest primer quatre de vuit de la temporada. L'esforç que gran part de la Colla ha fet perquè aquesta construcció es pogués veure assolida a plaça ha estat màxim. Finalment, els fruits del treball a l'assaig per crear noves estructures sobretot als pisos superiors, s'ha vist a plaça. Pel què fa als Capgrossos i a la Joves de Valls m'ha agradat que les dues colles anessin a la capital del Baix Camp a tirar grans castells. Per contra, una vegada més s'ha vist com cap de les Colles - ni tant sols la local - disposava dels suficients cordons per tirar un castell amb el nombre de camises pròpies que exigien les construccions intentades.

La valoració general dels Capgrossos, la deixo per un altre moment quan hagi reflexionat un pèl més. No sé si la faré pública. De moment només dic que, tot i l'enrabiada inicial, ara començo a veure les coses d'una altra manera...

2 comentaris:

Penya pinyaire ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
Penya pinyaire ha dit...

Sóc dels xiquets i de tant en tant et llegeixo i, Alba, sento no coincidir amb tu per una vegada però, ahir la plaça tampoc és que estigués buida, sinó que més aviat plena diria jo. No ho arribes a dir a la teva crònica (que estigués buida) però sembla que ho volguéssis donar a entendre.
D'altra banda si et sembla que 3-5 cordons de camises pròpies són insuficients per tirar un castell de 7 o 8 pisos a plaça dubto que mai arribem a tenir prous camises per les construccions que fem.
Ja per acabar voldria agraïr el paper de les altes dues colles que ereu avui al Mercadal, por portar les estructures que heu portat i pel bon tracte.