dimarts, 19 d’agost del 2008

Sant Magí.

Avui fa 13 anys que per primera vegada vaig trepitjar la plaça de les Cols un 19 d'agost. D'ençà fins ara no he anat cada any a la diada castellera de Sant Magí. De fet, si els càlculs no em fallen, diria que hi he anat només sis vegades. Malgrat tot, és una actuació que si puc, m'agrada acostar-m'hi. Aquest any no he fallat, ja que el cartell que portaven les dues colles grans de la ciutat era més que ambiciós. Amb uns quants companys dels Castellers de Sants hem anat cap a Tarragona. A les 12 i dos minuts del migdia arribàvem a la catedral i els Xiquets del Serrallo ja havien iniciat el seu castell de sortida, el 3 de 7. Ens hem quedat estranyats, però ens ha semblat bé - així podríem dinar abans - la puntualitat britànica dels tarragonins a l'hora de començar l'actuació.

Com he dit anteriorment, la primera colla a actuar han estat els Xiquets del Serrallo. El primer castell que han ofert a la plaça ha estat un tres de set. Després han completat un treballat quatre de set amb el pilar. Fins la carregada la construcció no ha evidenciat massa problemes. L'ensurt ha vingut quan l'enxaneta començava a baixar. Amb un treball intens de segon i terç, així com també amb una enxaneta molt fina i lenta que no s'ha atabalat en cap moment en veure l'estructura perillar, han descarregat el quatre amb l'espadat, que la plaça els ha aplaudit com si d'un castell de més alçada es tractés. Han tancat la seva actuació amb un 4 de 7 bastant lent, però que no els ha comportat problemes.

Els segons en actuar han estat els Xiquets de Tarragona. Han obert plaça amb el dos de vuit amb folre, castell que enguany encara no havien descarregat. Tot i mostrar un lleuger tremolí a la baixada, els ratllats han completat la construcció. En segona ronda venia el plat fort dels del carrer Santa Anna. Ho havien anunciat i havien fet bones proves a l'assaig. Després d'un peu desmuntat, les gralles han fet sonar el primer intent de tres de nou amb folre de la temporada a Tarragona. El castell ha pujat a bon ritme i fins l'entrada de dosos ningú havia perdut la posició. A nivell de sisens el castell estava bastant tancat, però el tres s'ha carregat. Un cop l'enxaneta ha estat fora, el castell s'ha descarregat tot i que els terços hagin hagut de fer un esforç titànic per mantenir-se a lloc. En aquest moment, doncs, els matalassers descarregaven el seu primer castell de nou a la plaça de les Cols. En tercera ronda han completat el quatre de vuit. Castell que abans de la carregada ha patit a nivell de quarts.

Els tercers han estat la Colla Jove dels Xiquets de Tarragona. Els del Cós del Bou havien fet uns assaigs on les proves també els havien anat molt bé, segurament per això han triat el quatre de nou amb folre com a castell de sortida. Després de dos peus desmuntats, el castell a tirat amunt. Només amb sisens col·locats el castell es bellugava per a tot arreu, sobretot quints i els mateixos sisens. Tot i així, la rapidesa i la valentia de la canalla lila ha fet que a la construcció es poguessin col·locar els dosos. Tanmateix, el bellugueix al castell cada vegada era més evident i, quan l'acotxador disposava a col·locar-se, el quatre a cedit per dalt. Un cop més, la Jove s'ha quedat a les portes de carregar un castell de nou. Després de la caiguda i veure com els seus principals rivals si que aconseguien l'objectiu, la rotllana de la Jove tenia cara de circumstàncies. Després de la caiguda, els liles han descarregat el tres de vuit, seguit d'un dos de vuit amb folre que estrenava una de les dosos. Han completat una altra trileta al seu palmarès, descarregant en ronda de repetició el quatre de vuit.

Finalment, els Castellers de Sant Pere i Sant Pau han estat la última colla a actuar. El seu primer castell ha estat el quatre de set amb el pilar. La construcció ha pujat molt lenta, però en cap moment ha perillat. Com a segon castell han descarregat el quatre de set. En tercera ronda, els verds han intentat el tres de set amb el pilar. Encara que el castell pugés a un ritme massa lent, presentava bones mides. Malgrat tot, quan l'enxaneta ha arribat a nivell de quarts ha decidit que avui encara no era el dia per aquest castell. Han tancat la seva actuació amb el tres de set.

Un any més s'ha viscut una diada de Sant Magí amb cara i creu. Cara pels matalassers i creu per la Jove. Una diada llarga on s'ha pogut veure un cop més la confiança que tenen els Xiquets a l'hora de tirar amunt i la desconfiança mental - és una opinió personal meva perquè no crec que tants intents siguin mala sort - de la Jove. De les dues petites m'ha agradat l'actuació discreta però encertada dels Xiquets del Serrallo. Dels Castellers de Sant Pere i Sant Pau m'ha molestat l'estona que han trigat a fer tots els castells (el primer tenia justificació perquè no hi havia ambulància a plaça, però els altres no).


Per tornar a veure una actuació a la plaça de les Cols - per mi una de les més maques per veure castells del país - falta un any. Malgrat la calor que acostuma a fer, la lentitud en el timming i algun fracàs o altre que cada any es veu, tinc ganes de tornar a veure castells a aquella plaça.