dimecres, 12 de març del 2008

Aficionats blaus.

Conèixer castellers és una cosa que fa gràcia. Qui no té el veí, l’amic o el client que pregunta com van les coses per la colla? És curiós que un fenomen que a la Comarca té poc més d’onze anys, la gent se l’apreciï i se l’estimi tant. Segurament la majoria de persones del Maresme no coneixen tan a fons els castells com en d’altres poblacions que podríem anomenar de “zona tradicional”. Tot i així, s’interessen pel què han fet els Capgrossos. Suposo que per qualsevol persona que porta la camisa blava al cor és un orgull que això passi.

Fa unes setmanes vaig tenir un debat interessant amb un company de la Colla sobre això. Ell comentava que a Mataró li falta l’afició que té, per exemple, Vilafranca per acabar de tenir uns seguidors de referència. I sí, segurament és veritat que a la capital de l’Alt Penedès els castells es viuen de manera més intensa. Tant per castellers com per la gent del poble. Diàriament, quan la temporada està iniciada, a les comarques amb més tradició – jo fins i tot ho arribaria a limitar a les ciutats de Valls i Vilafranca del Penedès - la tertúlia dels bars són castells, política i futbol.

A Mataró i al Maresme segurament no hem arribat a aquest punt. Tot i així, per mi, encara que molta gent de la ciutat no sàpiga a quins llocs hem anat a actuar cada setmana ni quins castells haguem fet, és un orgull que persones no castelleres s’interessin per la colla o que, sense haver-los dit res coneguin quines són les actuacions més importants dels Capgrossos al llarg dels anys, o si la colla ja ha fet o no el castell de nou. Tot i no fer un seguiment molt intens, els ciutadans de Mataró saben qui som, què fem i a on estem.

Amb dotze anys hem fet un treball fantàstic. Ha estat feina de tothom. Des de la Colla per donar-nos a conèixer tant a la ciutat com a la comarca, tant amb les actuacions com en els tallers de canalla, així com en d’altres activitats més esporàdiques. Aquest treball també ha estat feina de la gent de la comarca. La majoria d’ells han rebut amb els braços oberts l’arribada de la colla a la seva plaça. Des del primer dia, a la majoria de localitats els vilatans ens han vingut a veure, ens han aplaudit i, fins i tot, els més atrevits s’han posat a la pinya. De manera més indirecta, els mitjans de comunicació locals també han ajudat a estendre el fenomen casteller.

Gràcies a aquests factors, i segur que molts més, els Capgrossos hem esdevingut una entitat de referència a Mataró i al Maresme. El públic i els aficionats encara els queda molt per aprendre. Encara no se’ls pot comparar amb l’afició vallenca o vilafranquina. Tot i així, és un veritable honor que cada any per festa major la plaça Santa Anna s’ompli de gom a gom per aplaudir els nostres castells. Malgrat que els nostres seguidors no tinguin un grau de coneixement sobre el món casteller màxim, és un honor que amb dotze anys hagin après i s’hagin interessat de la manera que ho han fet, ho fan, i espero que ho faran pels Capgrossos.
En comparació amb la resta de poblacions de Catalunya, podríem dir que som una colla que tenim afició. Penso que no totes les colles ho poden dir. Per mi és la millor i d’aquí a poc serà una de les més enteses. Si nosaltres seguim treballant perquè ho siguem, ells també ho faran.