dijous, 25 de juny del 2009

Els primers castells de nou es fan a Valls.


Anys enrere el dia de Sant Joan donava el tret de sortida a la temporada castellera. Últimament, amb la creació de noves colles arreu del territori català això ha canviat. Tot i així, la diada de Sant Joan a Valls segueix sent una de les actuacions de referència de la temporada. Serveix per veure el primer cara a cara entre les dues colles de la ciutat, així com també per veure el possible estat de salut de cadascuna de les colles vallenques.

Enguany, semblava que la Joves fos la gran promesa del dia. Pretenien intentar el cinc de vuit, que ja l'havien completat de forma magistral en dues ocasions i descarregar el tres de nou amb folre. La construcció amb un pis menys havien demostrat que la dominaven, només faltava saber si serien prou efectius per poder-la enlairar un pis més. Per la seva banda, la Vella havia anunciat quatre castells (comptant el pilar) que fins el dia de la revetlla no havien intentat. Per tant, almenys personalment, tenia la impressió que, igual que per Santa Úrsula, la Colla Joves sortiria eufòrica (aconseguint els objectius i sense caure) de la Plaça del Blat.

Després dels balls del bestiari festiu de la ciutat va començar l'actuació. Com que per Completes va sortir la Joves, el dia de Sant Joan li tocava a la Colla Vella. Van obrir plaça amb prudència, tot intentant el cinc de vuit. Construcció que havien descarregat per primera vegada la nit abans a la mateixa plaça de forma titànica, sobretot a la banda del dos. Ahir, però, no el van haver de treballar tant. Malgrat no estar parat en cap moment, el cinc no es va desfigurar ni va perdre les mides. En segona ronda, havien de fer el pas endavant: provar el primer castell de nou de la temporada. Ho van fer en forma de tres. L'estructura va pujar un pèl moguda, però es va carregar sense problemes. A la descarregada els rosats van haver de suar la camisa. A nivell de quints van haver d'aguantar una forta sotragada, però la van saber defensar amb veterania. El castell es va anar obrint a nivell de terços un cop la canalla ja estava baixant. Com a últim castell van plantar un quatre de vuit amb el pilar que no els va comportar excessius problemes. Un quatre força quadradet va deixar pas a un pilar impecable. Un pilar que evidenciava quin seria l'espadat que podríem veure a la ronda de pilars. I així va ser, els del Portal Nou per tancar la brillant actuació que acabaven de brodar, van completar un sòlid pilar de set amb folre.

Els vermells, per la seva banda, van preferir no ser tant prudents i obrir plaça amb el màxim objectiu de la diada: el tres de nou amb folre. Després d'un peu desmuntat, la construcció va pujar ràpida amunt. Es va carregar de manera sobrada i els vermells no van haver de defensar-lo en excés per descarregar el ràpid castell. Amb aquesta gesta, la Colla Joves aconseguia ser la primera colla que descarregava un castell de nou aquest any. En segona ronda, tocava fer la catedral. Sense complicacions, van descarregar el tercer cinc de vuit de la temporada. Per tancar la ronda de castells, van intentar un dos de vuit amb folre. Construcció que la temporada passada va costar veure-la feta per la Joves. A nivell de dificultat, en principi, era el castell més fàcil que posaven sobre la taula els del carrer d'en Gassó. Malgrat això, aquesta va ser la construcció que més van haver de treballar els vermells, ja que anteriorment els castells els van aconseguir fer bastant parats. Abans de la carregada, el dos va patir una batzegada a nivell de quarts important. Tanmateix, va ser l'única i es van apuntar d'aquesta manera el primer dos de vuit amb folre de la seva temporada. Dos pilars de cinc, un d'ells al balcó, van posar punt i final a l'exhibició.

D'aquesta manera es tancava la diada castellera de Sant Joan a Valls. Amb poc més d'una hora i mitja havíem presenciat els dos primers castells de nou de la temporada, el segon pilar de set amb folre de l'any, dos catedrals, a més d'altres construccions que encara no hem vist freqüentar per les places enguany. La millor diada del que portem d'any va evidenciar que les colles de Valls es troben amb un bon estat de salut. La resta de colles de nou s'hauran de posar les piles per intentar igualar els resultats vistos. Uns resultats que, abans de començar la diada, molts incrèduls pensàvem que no es veurien. I menys de la manera com les dues colles ho van fer.