diumenge, 31 de juliol del 2011

Intentant tocar de peus a terra.

Després d'unes bones Santes i d'haver aconseguit l'objectiu de la diada de Festa Major, que era fer la td9fm a casa, hem de tocar de peus a terra. Sí, hem aconseguit tornar a carregar un castell de gamma extra. A més a més, ho hem fet en ple mes de juliol i a casa. Hem d'estar contents i eufòrics, però sense perdre el control; sent conscients del què som, el què hem fet, del què representa, però també tenint clar en quina gamma i qualitat de castells ens movem i del nostre potencial real a l'hora de mantenir el nivell. Malgrat que estic segura que ho tornarem a fer i ho millorarem (recordem que només vam carregar la td9fm!), ens queda molta feina a fer i l'hem de polir quan tornem de vacances.

En primer lloc, crec que l'objectiu que ens hauríem de fixar com a prioritari és descarregar el 3d9f. Pel bé de la Colla i per recuperar la confiança ràpid, ens hem de treure l'espineta aviat. L'ensurt de diumenge passat no se'ns pot fer una muntanya. Des de Vic, sembla que haguem perdut la confiança en aquesta estructura. Hem fet uns 3d8 molt treballats, ens ha caigut a l'assaig un tres de set net (sí, amb uns quants canvis) i hem hagut de canviar gent de tronc per reforçar l'estructura. Tot aquest seguit de motius, ens han fet prestar més atenció i posar-nos més nerviosos del normal quan afrontem una estructura de tres. Considero que la primera passa que hauríem de fer, seria portar a plaça aquest castell a Guissona. Ja ho vam fer l'any passat, i segurament descarregar aquest castell tant lluny de casa i a principis de setembre, ens va servir per encarar el segon tram amb confiança i ganes. Seria interessant aquest any poder-ho tornar a repetir, sempre hi quant a principis de setembre tinguem a la gent de tronc implicada i sigui constant als assaigs. Ara mateix, personalment, és la cosa que més em preocupa. Crec que, en part, aquesta manca de confiança ha vingut donada per la no implicació, motivació i assaig de certes peces bàsiques del tronc dels castells (que no han vingut pels motius que siguin, aquí no m'hi poso).

En segon lloc, crec que hauríem de treballar per tornar a portar, si pot ser també al mes de setembre, el 5d8 a plaça (segurament a Sabadell no hi arribarem, així que el Prat seria un molt bon lloc). Enguany, de moment, tornem a ser de gamma extra, però tenim un ventall molt reduït de castells: 2, 3 i 4. Ens ha fallat el pilar i, per tant, també el quatre amb l'agulla. Al mateix temps, no ens hem atrevit a portar a plaça la catedral. Per ampliar gamma (que ens convé), així com també perquè la gent pugui veure a plaça el treball realitzat a l'assaig, cal treballar perquè sigui un dels objectius principals quan tornem de vacances al final del mes d'agost. És un castell atractiu pel públic, visualment molt bonic, que fa colla i que tant tronc, canalla com soca s'hi sent molt partícep.

Acabada l'actuació de les Santes, en plena eufòria per haver aconseguit fer-la a casa, se sentien veus que apuntaven la possibilitat de portar la td9fm a Lleida. Una plaça que és talisma, que ens estima i ens valora. Seria una gran gesta per diferents motius; pel que representa Lleida per nosaltres, per poder portar un castell de gamma extra a una de les places més allunyades de Mataró, i perquè coincideix amb la diada del Mercadal. Una diada que, d'entrada però no oficialment, feia servir el rànquing estrella per determinar les colles que participaven a la Diada. A la pràctica, però, quan Capgrossos, per mèrits propis, hi hauríem d'anar segons el criteri, la cosa va canviar perquè hi seguís anant la Colla Vella. Una clàssica en moments baixos. Ho assumim i alguns podem arribar a entendre la decisió de l'Ajuntament de Reus aconsellada per la Colla local. Tanmateix, fer una gran actuació aquell mateix cap de setmana, seria un toc d'atenció de cara a propers anys. Potser així ens tindrien en compte (o no). Deixant clar quin és el nostre nivell i que, malgrat la nostra ràpida trajectòria i la distància que separa la capital del Maresme amb la coneguda zona tradicional, també podem portar grans castells allà a on ens contractin. Tornant al que es proposava, per portar un gamma extra a la capital del Segrià, la gent hauria de tenir un 100% de compromís des de principis de setembre. No només a nivell de tronc, sinó també soca, folre i manilles. A banda d'això, també s'hauria de descarregar dos castells de nou abans. S'hauria de fer una gran campanya per animar a la gent a desplaçar-se tant lluny. Ho veig molt difícil. Encara que les ganes hi són i reconec que m'encantaria poder fer un gamma extra a Lleida, firmo per realitzar al Segrià una tripleta màgica. Una actuació digna d'una Colla gran. Ves a saber si la podran fer totes les Colles presents al Mercadal...

Tot i aquestes reflexions, ara toca rentar la camisa i guardar-la fins d'aquí a un mes. Serà llavors quan entre tots decidirem cap a on volem anar i quins han de ser els objectius reals del mes de setembre. Perquè recordeu: per molt que haguem emmanillat Mataró, per una Colla com els Capgrossos, un 3d7 pot ser molt difícil... Gaudiu de l'estiu!


6 comentaris:

Francesc Valls ha dit...

Alba,
Ja t’ho he dit en un altre espai. Felicitats pel 2d9fm(c). Respecte a la Diada del Mercadal, unes quantes consideracions:
1. Dónes 3 motius per portar el 2d9fm a Lleida. Els dos primers em semblen genials (en clau interna i positius). El tercer el trobo absolutament fora de lloc. Potser ja no és prou castell en sí, el 2d9fm, per vosaltres? Potser no motiven prou (els dos primers), que cal afegir-hi el tercer i donar-hi un aire de revenja contra no sé sap ben bé què (contra Xiquets de Reus i Ajuntament? Contra les colles que vindran i possiblement no el faran?). Potser és inevitable treure pit quan les coses, com ara, van bé, però llavors comences a deixar de tenir els peus a terra (quin títol té aquest post?).
2. Hi ha rumors no contrastats i falta d’informació en bona part del que dius respecte a la contractació de les colles. No hi ha cap mania persecutòria contra vosaltres, ni ens vam inventar un criteri perquè vingués una altra colla al vostre (?) lloc. Ja saps que amb uns criteris entràveu vosaltres. Però reconeix que amb uns altres, no.
3. Considero que alguns responsables de la Colla (o tu, en aquest escrit, que segur que es llegeix molta gent), esteu usant (i abusant) d’aquest discurs. Val, que potser és una estratègia. Que trobar un enemic extern sempre va bé per unir un col•lectiu (a altres colles els funciona la mar de bé). Però tenia una altra imatge de vosaltres. Que per fer un 2d9fm a Lleida no cal buscar enemics, n’estic segur.
Et demano que difonguis aquesta idea entre la colla.
Encantat de poder-te escriure aquí.
Salut!

Alba Galan i Garcia ha dit...

Cesc,

Gràcies per les felicitacions. No entenc els teus comentaris, no sé si no vols entendre'm o llegeixes entre línies un discurs que no he fet (i si em coneixes, com és el cas, saps perfectament que no tinc aquest estil).

En cap moment busco un enemic, simplement que es faci una actuació de nivell a un altre poble (sigui a Reus, Solsona o a Girona) pot ser un element de motivació pels Capgrossos (motivació interna) de cara a demostrar que podríem ser a una actuació amb "les millors" i que, per nivell, no estem tant lluny d'elles. Al mateix temps, i no me n'amago, considero que si el mateix cap de setmana féssim una gran actuació intueixo que algun dels organitzadors posaria sobre la taula de cara a següents edicions si cal seguir amb el mateix criteri de contractació de colles. Amb això no vull dir que canvieu d'opinió. És completament legítima qualsevol decisió que prengueu sobre les colles que han de venir al Mercadal (és la vostra diada, només faltaria!). Pel què sé, aquest debat ja el vau tenir i es va decidir que hi seguissin anant les quatre que els últims anys han vingut. Considero que fer una bona actuació aquell mateix cap de setmana seria una mesura de pressió que faríem els Capgrossos de cara a demostrar una vegada més que volem ser presents a Reus. Evidentment que no només ho hem de demostrar aquell cap de setmana. Si això és buscar enemics o buscar revenja, anem bé. Si mires el nostre historial, veuràs que a principis d'octubre apretem. Hem fet el primer 5d8 descarregat, hem carregat el primer pd7f, i hem descarregat els primers 3d9f i 4d9f.

Capgrossos s'ha caracteritzat per no buscar rivals que no siguem nosaltres mateixos. És evident que ens agradaria ser a Reus, però no farem soroll més enllà de les declaracions que es van fer l'any anterior quan la premsa ens va preguntar què en pensàvem.

Salutacions.

Francesc Valls ha dit...

Aquest segon escrit m'agrada molt més (especialment l'última frase, que espero que s'acabi complint).
Salut.

Xavier Castellví ha dit...

Hola Francesc!
Estic astorat doncs tu deus saber molt bé, com s'han anat variant les condicions per accedir a la trobada del Mercadal en les darreres 5 edicions.
Per la meva part mai he volgut entrar en la consideració de venir, ni vaig pressionar mai, quan vaig ser Cap de colla.
Crec que són les places les que decideixen lliurement, però també crec que als Capgrossos de Mataró se'ns ha tractat d'una manera molt diferent.
Si fas una mirada cronològica desde el 2003 els criteris han evolucionat cap a la nostra no inclusió, i no passa res, ja he dit que els organitzadors són sobirans.
A l'edició d'enguany ens diuen que hi anirem, i fins tot, la vigília de Santa Úrsula es truca a la Vella per avisar-los que si no fan el 2/9fm no vindran. Tots aquest inputs no ens els inventem ni els creem nosaltres.

Així doncs:

1.-Crec que està fora de lloc voler portar un castell de gama extra a Lleida, per competir amb Reus. No té cap mena de solidesa, tot i que Lleida és una molt bona plaça pels Capgrossos.
2.-Els Capgrossos demanem un tracte just, no volem privilegis, però que tampoc se'ns negui res pel color de camisa o la zona geogràfica.
3.-L'actuació de Reus és molt beneficiosa a nivell econòmic i casteller i pertant ens hauria agradat haver-hi anat.
4.-És cert que se'ns va convidar el setembre del 2005, i vam declinar donat que teníem el calendari tancat.
5.-Durant 10 anys ininterromputs decastells de 9, no han servit per anar a Reus i jo crec que encara ens passem una quants anys fent castells de Gama extra, tampoc ens convidaran.
6.-Em jugo un pèsol que si la Colla Jove dels Xiquets de Tarragona, espero i desitjo!, facin un castell de gamma extra seran al mercadal el 2013.

Francesc Valls ha dit...

Hola!
En primer lloc, aclareixo que en cap moment, durant les reunions de la comissió, es tenia en ment trobar la manera de “deixar fora una colla”.
En segon lloc, la diada s’ha mantingut relativament estable des del 2003. El 2011 apareix el problema. La idea base “que vinguin les millors colles, i que siguin 4”, oferia unes alternatives diferents en funció del criteri de selecció que escollíssim. Estic segur que acceptaràs que, fins enguany, no calia mirar cap rànquing per saber quines eren les millors colles. En un inici (cap a l’octubre, després del Concurs) es parla del Rànquing Estrella, ja que és l’únic criteri relativament generalitzat existent. Després de valorar-ho es desestima perquè entenem que la utilització d’un Rànquing s’allunya de l’esperit de la Diada. Passades algunes setmanes, es decideix apostar per aquestes 4 colles després de valorar diversos criteris (trajectòria de temporada, millor actuació, millor castell...), els resultats en els darrers anys, la seva implicació amb Reus, etc. I, a més, ho fem convençuts de poder seguir dient que al Mercadal vénen les millors colles (que no es malentengui, si haguéssiu vingut vosaltres també ho estaríem dient, és clar que si!).
En tercer lloc, pel que fa a les trucades, dubto que ningú, en nom de la Comissió, truqués a la Colla Vella amb aquest to. No som ningú per dir-li què ha de fer per Santa Úrsula. Respecte a vosaltres, desconec que se us truqués confirmant la vostra presència. Per això mateix entenc que en cap cas va ser una confirmació oficial (de cap reunió de la comissió va sortir cap acord per a trucar-vos). Fins l’endemà que la Comissió decidís oficialment les colles a convidar, no es va parlar amb cap colla en termes definitius (explicant tot el procés). Aquella mateixa setmana també se us truca a vosaltres per donar-vos la notícia (i diria que també a la Jove de Tarragona). En tot cas, sent cert el que dieu (i no ho nego), és un aspecte a resoldre de cara al futur ja que pot provocar malentesos.
En darrer lloc, respecte a les apostes de futur, sincerament no puc opinar però si que m’agradaria deixar clar que la tria no es fa per amistats de colles (hauríem acabat ràpid, així), sinó intentant ser el més equànimes possible. I enguany ens ha tocat afrontar una situació delicada. Evidentment, entenem que teniu motius per dir que us havíeu guanyat el lloc (com ho podrien dir qualsevol de les altres 4 colles convidades).
Encantat de parlar amb vosaltres!
Salut.

Xavier Castellví ha dit...

Vist els arguments que m'aportes, donat que són molt subjectius i poc objectius, no em queda cap argument.

La comissió pot escollir les colles que vulgui, només faltaria!!!, però cada 2 anys els motius per tal que als Capgrossos no se'ls convidi han anat variant paulatinament. Primer colles que hagin descarregat el 3 i 4 de nou, després el rànquing, després colles de gama extra.

Però és que pel mig d'aquest canvis se'ns va trucar per mal estat de forma d'alguna de les colles participants (a 3 setmanes de la cita!!!!). I obviament vam dir que no, ja que hauríen estat 7 caps de setmana seguits actuant, i era inviable per prendres seriosament l'actuació.

I Francesc no passa res!!!, ja ho he dit, però crec que fem un flac favor al món casteller intentant mantenir un model de Colles històriques que han donat molt a Reus i al fet casteller, però que en els darrers anys han fet esbiaixar el panorama casteller.

Crec que us equivoqueu ja que no reclamem res, seguirem treballant amb humilitat, però no m'agrada que se'ns utilitzi, i sobretot menys que se'ns donin esperances que després no es compleixen.

De fet no entenc com és que la comissió truca a la Jove de Tarragona, en què quedem? amb tots el respectes.

Xavier Castellví