divendres, 8 de maig del 2009

Casc personalitzat.

Els Castellers de Vilafranca han personalitzat el casc dels acotxadors i els enxanetes. Per fer-lo menys sobri l'han decorat com si d'un mocador es tractés; vermell amb punts blancs. Un cop més els verds han demostrat la seva capacitat per fer propaganda de la Colla. A cada costat del casc hi han posat el seu escut, mentre que a la part del darrere li han posat la senyera. Sembla que els de la capital de l'Alt Penedès busquin la uniformització i la modernització d'alguns aspectes de la imatge de la Colla per assemblar-se a alguns equips esportius. Busquen elements que els puguin identificar més enllà dels tradicionals Amb la senyera segurament volen fer més notòri i explícit que els castells són un símbol nacional català.

Estèticament l'idea d'aquest casc no m'agrada, però aquest no és el punt en què vull entrar (tothom té uns gustos i s'han de respectar). El que em plantejo és si aquestes iniciatives – generalment impulsades pels Castellers de Vilafranca (recordem, per exemple, el bus tunnejat que ja se l'han plantejat vàries colles) – són un pas per la professionalització del món casteller. Sí, ara mateix pot semblar una exageració. Total, només estem parlant de la personalització d'un element que hem incorporat per seguretat les colles en aquests dos últims anys. Un element que, a més, és més aviat sobri. pel què fa a la seva estètica Fins ara els elements identificadors més clars de cada colla eren en primer lloc, el nom de la colla, i en segon lloc el color de la camisa. També existeixen els escuts i els mocadors brodats, però difícilment un aficionat no casteller sabrà identificar cada colla pel dibuix de l'escut.

Anys enrere, els Nens del Vendrell perquè no els confonguessin amb altres colles que portaven la camisa vermella van posar-se “Vendrell” a l'esquena. Malgrat això, la proposta vendrellenca no va anar més enllà. En aquest cas, la iniciativa és menys visible ja que només es tracta d'un casc folrat amb el típic mocador casteller. A partir d'ara faltarà veure si la idea anirà més enllà i altres colles l'adaptaran i es normalitzarà.

Sembla que la professionalització del món casteller està en marxa. No només en el sentit tècnic, sinó també amb tot el què l'envolta. És habitual veure les paradetes de les colles amb txapes, samarretes, enganxines, etc. i que gent no castellera llueixi el merchandising de les colles. El fenòmen casteller sembla estar en alça, tant com a símbol nacional com pel què fa a activitat lúdica. Arribarem el punt de la internacionalització i la professionalització? És el que volem? Els Castellers de Vilafranca, per ara, són la colla embaixadora del moment. El fet de treure a la llum la nova decoració del casc és un petit exemple més del treball que estan portant a terme.


M'agrada que els castells no es quedin anclats al segle passat, que s'adaptin al present. Tanmateix, no vull que es converteixin en un negoci i es professionalitzin com es va fer amb el futbol a mitjans del segle XIX. El casc personalitzat que han creat els Castellers de Vilafranca no farà aquest mal al món casteller, però sí que ho poden fer un seguit d'elements , en principi inofensius, junts. Esperem que no passi i que els castells puguin seguir sent una activitat festiva i vinculada a les festes majors com ho han estat fins ara.

2 comentaris:

Unknown ha dit...

Alba! Bona reflexió, però el primer bus tunejat va ser el de la Colla Vella!!! el que passa es que a part de la seva web, no en van fer tanta propaganda.
D´aixó crec que va el tema, notes de premsa a dojo, que es parli d´ ells sigui com sigui.Cec que els Castellers de Vilafranca, busquen ser, a part del que es refereix el tema purament casteller (que en aixó no hi ha cap dubte)els primers en tot i els més originals, coses que els donin un valor afegit per fer-los únics a l´ hora d´atraure nous castellers dins i fora de la seva Vila, noves i bones actuacions (quantes sortides fora de Catalunya han fet ja en el que portem de temporada???) i com no, justificar ser la millor pagada.
Tot és una questió de marketing tant intern com extern que sembla que els funciona, només s´ ha de veure la quantitat de gent d´ altres colles que capten cada any i com fins fa poc la gent profana d´aquest mon relacionava Castells amb Valls, i ara és amb Vilafranca, però jo dubto que tot aixó funciones sense ser la colla amb millor resultats al mon casteller.

Ens veiem per les places!!!

Elisenda

Alba Galan i Garcia ha dit...

Tens raó, Elisenda! El primer bus tunnejat va ser el de la Vella. Gràcies per la rectificació. La influència mediàtica de Vilafranca ens fa tenir errors als mateixos castellers...M'ho hauré de fer mirar! :P

Estic completament d'acord amb tot el que dius.

Ens veiem per les places, i tant!