dijous, 12 de març de 2009

La Global de Salou.

Dilluns a primera hora del matí, mig endormiscada, anava passant les pàgines del Diari de Tarragona llegint-me els titulars com faig habitualment, ja que no tinc temps per llegir més. De sobte em vaig despertar al veure un pilar de sis dels Capgrossos de Mataró. Després de quedar-me una bona estona perplexa amb la foto intentant esbrinar de quina temporada era aquell pilar (era una combinació de l'antic pilar amb el lleuger), vaig passar a llegir la notícia. El cas és que hi ha intencions de crear una nova colla a Salou.

L'article explica que la futura nova colla portarà el nom de la Global de Salou i que s'estrenarà a plaça a finals d'octubre, quan el poble del Tarragonès complirà vint anys com a municipi independent. El projecte de colla varia una mica del que estem acostumats (o almenys tal com està escrit l'article, així ho sembla). L'anunci per crear la futura agrupació de Salou és el fet que perquè tiri endavant ha de comptar amb més de 150 persones. És una manera de garantitzar que el projecte comptarà amb un número mínim de components per aixecar les construccions més bàsiques amb unes condicions de seguretat. Fins aquí tot correcte. L'escrit segueix explicant que un dels principals objectius és fer dels castells una eina d'integració per les persones nouvingudes. Quasi sembla indicar que la raó de ser d'aquesta possible nova agrupació sigui la integració.

L'article també inclou una petita entrevista a un dels impulsors del projecte casteller. Hi ha algunes respostes sorprenents. En el moment que li pregunten a un dels creadors de la iniciativa per què s'aposta pels castells, José Martínez respon perquè la ciutat ja té grallers, geganters, capgrossos, balls de bastons, etc. Es vol crear una Xarxa Cultural Catalana, però falta que hi hagin castells. Alhora, quan li pregunten a Martínez quina ha estat la resposta dels vilatans, respon que ja hi ha diferents ciutadans estrangers que s'han engrescat a participar en el projecte. D'aquí surt la meva inquietud. Què és més important, que hi hagi persones interessades en ser castelleres o que qui estigui interessat siguin persones de fora?

Potser a finals d'any tinc una altra opinió. Ara, però, crec que al Camp de Tarragona ja hi ha prou colles com per crear-ne una de nova. Moltes vegades hem parlat - i ho comparteixo - que els castells són una bona eina d'integració per a persones nouvingudes. Malgrat això, considero que els castells són quelcom més. Tal com es planteja a l'article, sembla que la raó de ser de la Global de Salou sigui la integració de persones estrangeres a una comunitat, quan crec que el valor de la integració ha d'estar present en tot moment, però sent l'objectiu principal enlairar castells.

Amb tota aquesta crítica no vull posar en qüestió la necessitat que l'administració crei mecanismes per fer que els immigrants es puguin integrar al nostre país i a la nostra cultura. Tanmateix, considero que no podem fer de la cultura tradicional catalana un recurs dels polítics per integrar a la nova ciutadania. Una cosa és que s'aprofiti una associació existent per crear un programa d'integració, i l'altra és crear una nova entitat amb tot el que comporta. A més, si ja existeixen altres colles de diables, bastons o grallers, cal crear una nova associació enlloc d'enfortir les altres? Potser semblarà que sigui reàcia a la creació de noves colles castelleres. No és el cas. Simplement em preocupa que s'utilitzin els castells per segons quines finalitats.

Espero que aquest projecte tiri endavant amb il·lusió i que l'excusa de la integració esdevingui secundària, mentre que enlairar castells sigui el gran objectiu. Malgrat això, deixeu-me ser escèptica amb aquesta proposta de Salou. Almenys ser escèptica amb tal com està explicada la notícia al diari.

4 comentaris:

Daniel Garrido ha dit...

Bon bloc! l'havia llegit algun cop pro ara que tinc un et linko! :)

Salut i Castells!

Àngel ha dit...

He llegit aquesta noticía en dos llocs diferents a part del teu blog, per tant això ha d'anar de debó. Crec que serà la noticia de l'any quan el -quartsde9- en començi a parlar. Dono el teu blog com a referència de la noticia perque el trobo ben interessant.

l'Àngel.

http://photosnoves.blogspot.com/

Anònim ha dit...

black mold exposureblack mold symptoms of exposurewrought iron garden gatesiron garden gates find them herefine thin hair hairstylessearch hair styles for fine thin hairnight vision binocularsbuy night vision binocularslipitor reactionslipitor allergic reactionsluxury beach resort in the philippinesafordable beach resorts in the philippineshomeopathy for eczema.baby eczema.save big with great mineral makeup bargainsmineral makeup wholesalersprodam iphone Apple prodam iphone prahacect iphone manualmanual for P 168 iphonefero 52 binocularsnight vision Fero 52 binocularsThe best night vision binoculars herenight vision binoculars bargainsfree photo albums computer programsfree software to make photo albumsfree tax formsprintable tax forms for free craftmatic air bedcraftmatic air bed adjustable info hereboyd air bedboyd night air bed lowest pricefind air beds in wisconsinbest air beds in wisconsincloud air bedsbest cloud inflatable air bedssealy air beds portableportables air bedsrv luggage racksaluminum made rv luggage racksair bed raisedbest form raised air bedsbed air informercialsbest informercials bed airmattress sized air bedsbestair bed mattress antique doorknobsantique doorknob identification tipsdvd player troubleshootingtroubleshooting with the dvd playerflat panel television lcd vs plasmaflat panel lcd television versus plasma pic the bestadjustable bed air foam The best bed air foam hoof prints antique equestrian printsantique hoof prints equestrian printsBuy air bedadjustablebuy the best adjustable air bedsair beds canadian storesCanadian stores for air bedsmigraine causemigraine treatments floridaflorida headache clinicdrying dessicantair drying dessicantdessicant air dryerpediatric asthmaasthma specialistasthma children specialistcarpet cleaning dallas txcarpet cleaners dallascarpet cleaning dallasvero beach vacationvero beach vacationsbeach vacation homes veroms beach vacationsms beach vacationms beach condosmaui beach vacationmaui beach vacationsmaui beach clubbeach vacationsyour beach vacationscheap beach vacationsbob hairstylebob haircutsbob layeredpob hairstylebobbedclassic bobCare for Curly HairTips for Curly Haircurly hair12r 22.5 best pricetires truck bustires 12r 22.5washington new housenew house houstonnew house san antonionew house venturanew houston house houston house txstains removal dyestains removal clothesstains removalteeth whiteningteeth whiteningbright teethjennifer grey nosejennifer nose jobscalebrities nose jobsWomen with Big NosesWomen hairstylesBig Nose Women, hairstyles

Colla Castellera La Global de Salou ha dit...

Un petit comentari sobre aquesta noticia que em sembla que s'ha mal interpretat.

La gent que viu a Salou que no es nascuda al municipi és la raó per la que es parla d'integració. Siguin persones nascudes a pobles sense tradició castellera, altres comunitats com Andalusia o països com Senegal.

La colla no ha nascut amb l'objectiu d'integrar gent fent servir el món casteller si no que la gent que te interès per la tradició castellera pugui formar-ne part sense cap limitació per els seus llocs d'origen.