dimecres, 20 d’agost del 2014

Vibrant a les Cols

A la una de la matinada del 19 d'agost estava a Mumbai i a les 12 del migdia a Tarragona. Sant Magí es mereixia aquest esforç personal. Ha valgut la pena acumular poques hores de son i molta calor. El programa de les Colles era ambiciós. Sabia que les possibilitats de veure una gran diada també eren altes. No podia permetre'm perdre aquesta actuació històrica.

Han obert plaça els Castellers de Sant Pere i Sant Pau descarregant un apamat cinc de set. En segona ronda han fet un impecable dos de set. Si s'hagués de buscar-hi algun defecte seria la descompensació d'alçades entre les dues regles, però res que fes perillar l'estructura. A tercera ronda ha vingut el gran repte. El 3 de 8. Amb seguretat l'han tirat amunt. La canalla lenta, però sense dubtar ha carregat l'estructura. El castell s'estava treballant, però semblava tenir corda. El segon de la plena se'l veia treballar forçat. No sense lluita, el castell ha acabat cedint entre segon i terç de la plena. Si els nervis no els traeixen crec que és un castell que poden assolir completament en les properes cites del seu calendari. Han tancat la seva actuació intentant el pilar de sis. Aquesta vegada no l'han pogut carregar.

Els segons en actuar han estat els Xiquets del Serrallo. Ja havien anunciat que el seu objectiu era repetir la millor actuació de la seva temporada. 5 de 7, 7 de 7 i 4 de 7 amb agulla. Han fet els tres castells sense aparentar cap dificultat. Està clar que de cara a les properes actuacions hauran de buscar algun repte superior. Se'ls veu bé. Personalment, he quedat sorpresa d'un ex-casteller dels Capgrossos, en Christian, que va de segon als seus castells. Bona posició. Ja fa temps que va treballant, però veure com evoluciona positivament sempre és una alegria.
Els Xiquets de Tarragona han començat amb el 3 de 9 amb folre, el cinquè de la temporada. Des de fora s'ha vist bé, però amb tensió. Tenien clar que el repte havia de venir a la següent ronda en forma de dos de nou. El castell emmanillat s'ha muntat amb convicció. Era el dia, era la plaça i era el moment. Amb els quarts dalt el folre i les manilles treballaven però sense perdre el control .
Amb els quints col·locats, de seguida han sonat gralles i l'han tirat ràpid amunt. Segurament una de les claus de l'èxit d'aquest castell és la rapidesa. Carregada sobrada. A la descarregada, mentre que folre i manilles semblaven treballar còmodes, el tronc ha pogut demostrar la seva vàlua. Per primer cop a les Cols s'ha vist un castell emmanillat i s'ha vist el primer castell que ningú dubta que sigui de gamma extra. Pell de gallina. Han tancat la seva actuació amb un quatre de nou amb folre lletjot. Treballat abans de la carregada, sobretot al pis de quints. Tot i així, els matalassers sabien que no podien fallar. No ho han fet. Han tancat la seva actuació descarregant un bon pilar de sis.


La Colla Jove dels Xiquets de Tarragona tancava ronda. Han obert amb el nou de vuit, castell que ja havien assolit l'any passat en aquesta mateixa plaça. El dominen i els hi agrada. Es nota. La construcció s'ha bastit amb el típic bellugueig al tres, però s'ha coronat correctament. Quan semblava que tot anava bé, l'enxaneta i l'acotxador d'una de les torres s'han despenjat. Crit de pànic a la plaça. La resta de castell l'han desmuntat sense problemes. En segona ronda, venia el gran repte. Després que els Xiquets fessin història, havien de respondre. Els del Cós del Bou han plantat un fàcil cinc de nou amb folre. Ben quadrat, a bon ritme, sense nervis. Espectacular. El dominen a la perfecció. Un altre 3 de 9 d'escàndol ha estat el seu últim castell. Igual que els Xiquets, han descarregat el pilar de sis.

Sant Magí és una de les meves diades preferides. Hi ho és des dels anys noranta. Sempre m'ha agradat baixar a les Cols, encara que el castell màxim fos un dos de vuit amb folre. Per mi ha estat un honor poder viure aquesta diada en directe. He gaudit de valent en cada moment. Ningú deu dubtar del gran potencial que Tarragona té en aquest moment. Felicitats a totes les Colles i a seguir així. Moltes gràcies per fer-ho possible!