diumenge, 9 de juny del 2013

Bona feina al Pati

Ahir a la tarda una expedició de Capgrossos vam baixar a Valls per representar la Colla a la Nit de Castells. Abans, però, vam aprofitar per anar a veure castells a la Diada del Pati. M'agrada veure castells, i més un dissabte a la tarda. El bon ambient entre colles i la col·laboració a les pinyes van ser els principals al·licients perquè sortís una bona diada a Valls.


Van obrir plaça els Minyons de Terrassa amb un impecable quatre de vuit amb l'agulla. Un bon quatre i bona agulla. Quina enveja! En segona ronda, els terrassencs van provar el primer tres de nou amb folre de l'any. Malgrat ser justos de pinya, les colles van ajudar-los i el castell va tirar amunt. Va pujar tremoladís però sense perdre les mides. Els de Terrassa es van apuntar una fita històrica: van fer el primer castell de nou descarregat a Valls per una Colla forània. El tercer castell dels de Terrassa va ser la torre de vuit amb folre, construcció que es va haver de treballar a nivell de terços però que es va veure més controlada que la que vam veure a Badalona fa tres setmanes. Van tancar l'actuació amb un pilar de sis digne d'envejar. Els Minyons van ser la única Colla de la diada que va sortir de plaça sense cap caiguda.

Els segons en actuar van ser els Nens del Vendrell. Per ara, sembla que els del Baix Penedès van forts. Van obrir plaça amb el quatre de vuit, un castell que va pujar bé però que es va anar desfigurant a nivell de quarts i quints. Aquests pisos van haver de treballar molt incòmodes a la descarregada. En segona ronda venia el plat fort: la torre de vuit amb folre. Tot i pujar tremoladíssa, es va defensar amb coratge i la van poder carregar. A la descarregada, però, quan l'enxaneta estava al pis de quints la fràgil construcció va cedir. Van tancar l'actuació amb un correcte quatre de set amb agulla.

Els amfitrions, la Joves de Valls, van obrir plaça amb un impecable tres de vuit. Aquest castell va servir als vallencs per tornar a donar confiança a la canalla després de dues actuacions amb caigudes. A la segona ronda venia el plat fort. Els vermells van intentar, després de dos peus desmuntats, el quatre de nou amb folre. El castell va pujar amb convicció i bones mides. Tot i així, des de fora, abans de la carregada ja s'evidenciava algun problema als pisos baixos. Es va veure un treball intens al pis de segons i folre per intentar salvar el quatre. Després de la carregada, quan l'enxaneta estava al pis de sisens, el castell es va ensorrar. Va ser una caiguda tova, però que va deixar als vermells sense armes per afrontar la tercera ronda amb algun castell de vuit. Van haver de tancar l'actuació amb el cinc de set. Castell que, evidentment, no els va causar cap problema.La quarta colla a actuar van ser els Xiquets de Tarragona. Van començar amb el tres de vuit. Ja n'havien descarregat dos, però com la majoria sabem, el tres és un castell traïdor. Ahir els matalassers ho van veure. Encara que segurament no fos el millor tres que portaven a plaça, no semblava que hagués de caure. Tanmateix, després de la carregada, un dels dosos es va despenjar, fet que va fer que posteriorment tot el castell acabés cedint. Un bon quatre de vuit va fer calmar els nervis ratllats. A la tercera ronda els matalassers volien tornar a posar lloc l'actuació que se'ls havia travessat a primera ronda. Ho van fer mostrant el segon dos de vuit amb folre de l'any. Va ser un castell sòlid i molt correcte, que va evidenciar la bona feina que s'està fent a la colla ratllada a nivell de soca i folre.

L'actuació es va fer llarga, sobretot a la segona ronda a conseqüència de les caigudes i dels peus desmuntats. Ja ho sabia, però em va sobtar la fredor de la plaça quan les colles carregaven els seus castells. Malgrat haver-hi públic, aquest no es va mostrar entusiasta per les gestes assolides. Pocs aplaudiments. Fet curiós en una ciutat que, en teoria, té una llarga tradició i coneixement casteller. Tot i aquest apunt, s'ha de dir que va ser una bona tarda castellera. Es van poder veure totes les colles presents donant el millor d'elles mateixes, amb ganes de millorar i superar-se. Tot i només ser juny, es preveu una gran temporada castellera.

Vídeo de la torre de vuit amb folre carregada pels Nens del Vendrell: http://www.youtube.com/watch?v=BT886yBt4Bk