dimecres, 15 d’agost del 2012

La Bisbal: tothom en forma.


Després d'uns quants anys sense anar-hi, avui hem tornat a la Bisbal. Ja amb ganes de tornar a assajar i a demostrar que nosaltres també podem fer grans castells, una quinzena de Capgrossos ens hem acostat a la que segurament és la plaça castellera més important sense colla pròpia. Personalment, amb les vacances pel mig, havia desconnectat una mica de castells i no sabia quines eren les intencions de les agrupacions. He sortit de plaça molt contenta per l'actuació rodona de totes les colles presents.

Obrien plaça els Castellers de Vilafranca. Ho feien amb el quatre de nou amb folre. Castell que, a primera vista, semblava que no estigués del tot quadrat entre terços i quarts, però que quan s'ha anat enfilant s'ha posat a lloc i l'han descarregat amb molta solvència. En segona ronda, els verds han descarregat la torre de nou amb folre i manilles. La tercera d'aquest any i, pel que m'ha semblat, la més treballada. L'he mirat amb ganes d'aprendre'n. En saben molt. Crec que per millorar la nostra torre emmanillada ens falta trobar l'encaix perfecte entre manilles i quarts; que aquests últims treballin ben drets i que les manilles siguin, d'entrada, un simple suport. Tornant als verds, cal apuntar que ha sigut el seu castell de nou número 500. Impressionant. El tres de nou amb folre, l'onzè de l'any, ha servit per completar una molt bona actuació. A la ronda de pilars, però, ha vingut la sorpresa. Els de Vilafranca provaven el pilar de set amb folre, construcció que aparentment no els hi hauria de suposar cap problema. Només l'han pogut carregar. Porten dos actuacions caient d'una de les seves perles. Malgrat aquesta inesperada caiguda, els de Cal Figarot han complert els objectius amb bastanta comoditat.

Els segons en actuar han estat la Colla Joves dels Xiquets de Valls. Han obert plaça amb un tres de nou amb folre bastant treballat. Tot i la tremolor i l'estirada del terç de la rengla a la descarregada, han aconseguit completar-lo. Com a segon castell han portat el quatre de nou amb folre. Possiblement un dels més macos de la temporada. Encara que l'enxaneta ha trigat a arribar a dalt, s'ha descarregat amb bones mides i molt ben quadrat. Han acabat la seva actuació estrenant el set de vuit a la Bisbal. Aquesta plaça encara no l'havia vist. Semblava que la rengla treballés una mica incòmode, però un cop més s'ha vist que aquest castell pot tenir corda. La Joves ha descarregat per primera vegada a la seva història dos castells de nou a aquesta plaça. Confirma, així, que passa per un bon moment de forma. Està a allà dalt. És una llàstima que es perdin algunes de les grans clàssiques del final d'agost. Crec que enguany donaran guerra.

La Colla Vella era la tercera en actuar. Han obert amb el tres de nou amb folre. L'han carregat bé i a la descarregada ha estat més serena que la de l'altra Colla de la seva ciutat. El setè descarregat d'aquest 2012. En segona ronda provaven el quatre de nou amb folre. Construcció que ara fa quinze dies només va quedar en carregada. Amb canvis als pisos superiors (sisens super petits!) i amb un ritme excel·lent, l'han descarregat amb facilitat. La sorpresa ha vingut en tercera ronda, quan els rosats han obsequiat la plaça amb el voluminós nou de vuit. És un castell caòtic però impressionant. La carregada ha sigut bona, mentre que a la descarregada, sobretot els membres del tres, han hagut de suar la camisa per descarregar-lo. Ha estat el primer gamma extra dels rosats. Quina cantera. Han completat l'actuació amb un èpic pilar de set amb folre que només ha quedat en carregat. Ha estat una de les millors Bisbals de la Vella.


Quina gran actuació! M'agrada gaudir de les bones diades. Les Colles grans estan en forma. Estan fent una temporada impressionant. Regulars i amb bons castells. S'acosten unes setmanes intenses que, de ben segur, en podrem disfrutar de valent. En dies com aquests, m'agradaria no estar de vacances castelleres i treballar per ensenyar a tothom que l'actuació que volíem fer a les Santes no està tant lluny del que possiblement va semblar a plaça. Tinc ganes d'assajar!

Algunes fotos de l'actuació de la Bisbal: aquí.