dimecres, 19 d’agost del 2009

Sant Magí històric.


Pocs minuts abans de les dotze del migdia les colles entraven a plaça mentre que el públic assistent - la majoria no entesos en castells - picava de mans a ritme del toc d'entrada a plaça. Alguns d'ells, els que més han aguantat el sol i les altes temperatures, han pogut presenciar una de les millors diades de Sant Magí dels últims anys. Una diada on totes les colles han complert els seus objectius i a on s'ha descarregat tot allò intentat.

La Jove ha estat l'encarregada d'obrir plaça i ho ha fet amb el cinc de vuit, castell que li tenen ben agafades les mides. A diferència, però, dels que havien fet fins al moment, aquest l'han hagut de lluitar i, fins i tot, s'ha vist perillar a la descarregada. A nivell de terços s'ha anat obrint de forma considerable. Tant que s'ha arribat a veure algun canvi de peu perillós. No sense lluita, l'han acabat descarregant. El seu segon castell era el gran objectiu: el tres de nou amb folre. Ja l'havien carregat a Mataró, però l'objectiu, ara, era descarregar-lo. A la plaça de les Cols no el feien des del 1998, així que tocava completar-lo. Amb la confiança d'haver fet els deures, l'han tirat amunt. Des de la nostra perspectiva semblava que no tingués les millors mides. L'han carregat de manera sobrada i els problemes han vingut a la descarregada. Mentre que l'enxaneta, ràpida, baixava avall, l'acotxadora semblava que li hagués agafat gust a estar a les alçades. La veterania i la confiança de tronc han fet que, tot i suant, el castell es pogués descarregar. L'últim castell per part dels liles ha vingut en forma de dos folrat, que han completat sense masses dificultats. Tres pilars de cinc els han servit per despedir-se de la plaça de les Cols.

Els Xiquets del Serrallo eren els segons a actuar. Han obert plaça amb el tres de set. Com a segon castell plantaven el quatre de set amb l'agulla, que han hagut de treballar sobretot a la descarregada del pilar. Finalment, amb un quatre de set han posat punt i final a la seva actuació de castells. Han tancat la seva actuació amb el pilar de cinc.

Els Xiquets de Tarragona arribaven a Sant Magí sense haver intentat cap castell folrat encara. Així doncs, el primer objectiu de la diada era descarregar el dos. I ho han fet com si no fos el primer. Sense masses nervis i amb un bon ritme d'execució, els ratllats s'han anotat el primer folre de l'any. El segon castell ha estat la gran sorpresa. Tot i que ja l'havien anunciat, després de dos peus desmuntats, donava la sensació que no se'l creien tant com la colla rival. Només era una sensació. Amb convenciment l'han tirat amunt i l'han carregat. Les dificultats han vingut a la baixada, ja que a tots els pisos han hagut de treballar de valent per tal de mantenir dreta l'estructura. Després d'un any, tornaven a aconseguir descarregar un castell de nou. Satisfets per la gran actuació realitzada, els matalassers han completat el quatre de vuit. Possiblement era una prova de quatre amb el pilar, ja que els membres d'aquest no anaven a l'estructura. Amb dos pilars de cinc s'acomiadaven.

Els Castellers de Sant Pere i Sant Pau eren els encarregats de tancar les rondes. Amb relativament poques camises i lents en muntar les pinyes, han descarregat tot allò que s'han proposat. Han fet la mateixa actuació que l'altra colla petita de la ciutat. A més, amb el mateix ordre. El primer castell que han intentat ha estat el tres de set, que no els ha suposat cap problema. En segona ronda, estrenaven el quatre de set amb el pilar que no presentava les millors mides, sobretot la rengla que mirava cap al carrer de la Merceria. Un cop han descarregat l'estructura del quatre, han pogut desmuntar sense més complicacions l'espadat de cinc. Per tancar l'actuació de castells, ja amb la plaça mig buida, han descarregat el quatre de set i en ronda de pilars, el pilar de cinc. Els verds han estat els únics que portaven el casc de dosos als castells.
Sant Magí ha estat una diada d'alt nivell on totes les colles han pogut sortir de plaça amb un somriure de satisfacció pels resultats obtinguts. Felicitats a totes!