diumenge, 24 d’agost del 2008

L'Arboç.

Havent dormit poques hores perquè la nit abans ens havíem quedat de festa major a El Catllar, diumenge a les 11 del matí pujàvem al cotxe per anar tranquil·lament des de Tarragona fins a l'Arboç. Com ja és habitual quan hi anem, intentem arribar una estona abans per tal de veure els diferents balls i comparses de la ciutat, així com també els versots dels diables del poble. Al voltant de la una del migdia, començava l'actuació castellera. Una actuació que duraria prop de dues hores i mitja. Bastant apretats, com és normal a l'Arboç, i tocant les camises de la Colla Joves Xiquets de Valls hem contemplat l'espectacle casteller que ens han delaitat les colles que actuaven avui al municipi penedesenc.

Els primers en actuar han estat la Colla Joves Xiquets de Valls. Els teníem al davant i potser per això ens hem quedat una mica sorpreses en veure la poca pinya que portaven. Després d'un peu desmuntat, han tirat amunt el tres de nou amb folre. Castell que, per sort, ha anat bé. Feia temps que no veia un peu de tres de nou amb folre amb tant poca pinya. En segona ronda, conscients que no podien intentar el quatre de nou amb folre per manca de gent, han optat pel cinc de vuit. Construcció que podríem considerar que són els màxims dominadors. Com a últim castell han apostat per estrenar una nova construcció: el quatre de vuit amb el pilar. Malgrat no haver intentat el pilar de sis enguany, els vermells s'han atrevit amb la construcció d'estructura composta. Una noia de la Joves ens comentava que feia tres anys que no el feien. La carregada del quatre ha estat correcta, però quan s'havia de desmuntar l'estructura per deixar el pilar sol, la rengla d'esquena a Vilafranca ha patit considerablement. Finalment l'han carregat. Quan semblava que la feina l'havien fet, però, el pilar ha acabat cedint.


La segona colla a actuar han estat la colla local: els Minyons de l'Arboç, que enguany celebren el 50è aniversari de la seva fundació. El primer castell amb què ens han obsequiat ha estat el cinc de set, que només ha quedat carregat. En el moment de l'execució des de la nostra posició en algun moment havíem arribat a dubtar si s'havia arribat a carregar. Tot i així, al veure que ells l'han donat per carregat, ho hem acceptat. En segona ronda han plantat un tres de set i en tercera només han pogut carregar el quatre de set amb el pilar.


Els Castellers de Vilafranca han estat la colla que seguia als amfitrions. Sense despentinar-se en absolut han plantat el millor registre del cap de setmana. El primer castell que han ofert ha estat el tres de nou amb folre. Igual que el dia anterior a El Catllar, la construcció s'ha vist bastant més sòlida i segura que en ocasions anteriors. Després han descarregat el quatre de nou amb folre i el quatre de vuit amb agulla. Des de fora s'han vist treballats amb una facilitat aparent. Segurament aquestes dues construccions tenien la mirada posada en el possible quatre de nou amb folre i pilar que poden intentar els verds dissabte que ve. Han tancat amb el pilar de set amb folre.


La Colla Vella dels Xiquets de Valls ha obert plaça amb el tres de nou amb folre. Un castell que tant aquest any com l'anterior li han aconseguit agafar les mides. En segona ronda han començat els problemes. Els rosats han intentat el quatre de nou amb folre. Amb els dosos a punt de col·locar-se, la canalla mirant avall i el castell molt tancat han decidit desmuntar-lo per evitar una caiguda innecessària. Tanmateix, la caiguda no l'han pogut evitar. En un segon intent - on hi ha hagut algun canvi a nivell de tronc - l'estructura evidenciava els mateixos problemes que en l'intent anterior. Quan encara no havien entrat els dosos, el quatre ha acabat cedint. D'aquesta manera, doncs, la Vella es quedava sense anotar cap castell a la segona ronda. Com a últim castell, han intentat per segona vegada a la seva història el tres de vuit amb el pilar. Sense massa problemes l'han descarregat i han tornat a afirmar amb rotunditat que el tres de vuit aixecat per sota té molta més dificultat que el tres amb l'agulla. Han posat punt i final a l'actuació amb el pilar de set amb folre.


Ha estat una actuació clàssica. Amb calor, grans colles i, en general, bons castells. Un escenari idoni com a preludi del que esperem veure i gaudir a Vilafranca, que Sant Fèlix és a tocar!

8 comentaris:

Tradiblog ha dit...

Jo acabo d'arribar ara de l'Arboç, doncs ens hem quedat a la carretillada del Centenari Ball de Diables. Molt bona crònica, com de costum. Salutacions i endavant.

Unknown ha dit...

Doncs jo no estic d'acord amb el comentari respecte a la meva colla. La pinya del 3de9 amb folre no era pas justa, era petita comparada amb la de vilafranca (com és lògic, la de Vilafranca era brutal, totes les comparacions són odioses) però fins al punt de quedar horroritzat, de tenir un accident i aquestes bajanades que s'escriuen crec que dista de la realitat. Crec que s'ha tancat una pinya de 3de9 amb folre prou correcta, tot depèn dels ulls en que es vulgui mirar. Vigileu amb aquest comentaris ja que s'ha de saber diferenciar i escollir més correctament els adjectius. Jo per exemple he quedat horroritzat al llegir aquesta crònica i veure les fotografies que ho desmenteixen totalment.

Alba Galan i Garcia ha dit...

Pep,

El comentari no era pas per ofendre. Des de la banda on estàvem nosaltres (bar Victòria), hi havia dos cordons més de pinya que de folre. Potser no estic acostumada a veure els vostres tresos de nou de tant a prop i per això vaig quedar sorpresa de la gent que teníeu a la pinya. Per mi tirar un castell amb la pinya que hi havia a la banda des d'on ho mirava és bastant arriscat. Massa pel meu gust. Però és una opinió personal.

Per cert, jo també tinc fotos on es veu la poca pinya que teníeu per aquella banda.

Frikilandi ha dit...

Ei alba, no sé, que és ironia això de que el 3d8xs és més difícil que el 3d8ag??? pq queda clar q no hi ha cap discussió entre cap dels 2 castells...
una salutació!:P

Unknown ha dit...

Alba,

primer de tot gràcies per respondre.
Dona la casualitat que jo anava a la part de tocant al bar on tu estaves. Ja he dit que la pinya no era sobrada i precisament la part on tu eres era la part més buida, tocant al bar i Minyons de l'Arboç però com tu dius i havia dos 3 cordons darrera el folre en aquella banda. Si tu un dia que no sigui sant Joan o Santa ursula mires les pinyes de la Joves o la Vella entre una colla i l'altra veuràs el mateixos cordons que a tu t'horroritzen per part de les dues colles. També coincidiràs que hi havia força public a menyns d'un metre de la pinya en aquella zona. Per cert la pinya del 4 de la Vella també et va horroritzar? o la del 3 de Vilafranca a el Catllar???, eren pinyes iguals. No cridem a les desgracies que ja venen soles...
Vinga ens veiem i no t'ho prenguis malament que gracies a persones com tu veiem fotografies diferents i forma de veure els castells diferents.

isi ha dit...

hola Alba,sobre el tema del 3d8a
penso que els castellers de vilafranca el van mitificar una mica quan el van assolir per primer
cop el 2006.
en 24 hores tres 3d8a descarregats,
personalment crec que el 3d8ps és
molt superior,tot un gamma extra.

Canalla dels Xiquets del Serrallo ha dit...

he llegit que anaves a viure a tgn, si algun dia t'animes a passar a veure un assaig del Serrallo comencem a les 20:00 i acabem a les 22:00 els dimarts i divendres.

Si vens presentat, que dos vellacos me la van jugar l'altre dia fense passar per novatos¡ jejeje

Carol ha dit...

Jo estic d'acord en que el 3d8xs és més fàcil que el 3d8a. Potser sóc molt simplista, que és molt i molt probable, però veig que per fer un 3d8a només cal tenir un bon p6. En canvi un 3d8xs demana molts més requisits... De fet, Vilafranca el va descartar per algun motiu... Per quin motiu, per cert? Només per les lesions de l'assaig? O per alguna cosa més?

Molt bona crònica!I ja veig que la teva opinió vers les pinyes continua sent ben exigent ;) Això és bo!