divendres, 11 de juliol del 2008

L'origen dels castells.


Ahir al programa Mirant Amunt de Mataró Ràdio vam tenir la possibilitat de parlar uns minuts – potser massa pocs per la importància del tema – amb en Joan Bofarull dels Xiquets de Reus. Ell, el passat 2007 va rebre el premi l’ “Esperidió” que atorgaven per tercera vegada els Amics de la Colla Jove dels Xiquets de Tarragona per un assaig sobre el fet casteller. En Joan és una persona que des de fa anys està interessat en estudiar els orígens dels castells.


Al llibre explica els paral·lelismes que hi ha entre els castells que alcem avui i les diferents moixigangues que hi ha a les terres de València. Com el nom de la publicació indica, tracta dos temes claus. El primer sobre la història del Ball de Valencians fins al naixement dels castells. I el segon, l'anàlisi tècnica de les principals diferències que ens trobem entre les construccions de les moixigangues del País Valencià, les moxigangues religioses catalanes, el ball de valencians, els acròbates del Magreb i els castells.


En Joan va iniciar-se a estudiar sobre el món del naixement dels castells després d’un viatge a València. Allà va veure com les moixigangues – entre elles, la d’Algemesí, – tenien una sèrie d’elements que es podrien relacionar amb els castells. Només amb l’observació no era vàlida fer una teoria, i és per això que, a més de seguir en contacte amb diferents colles del País Valencià, va fer una recerca exhaustiva de documents que parlessin sobre el tema. Després de tot aquest procés, i sense tenir-ho prèviament pensat, es va posar a escriure. Finalment, aquest document de recerca va acabar sent l’any passat el guanyador del premi l’ ”Esperidió”.


Com a historiador que ha publicat un llibre científic amb una hipòtesi concreta sobre com van néixer els castells, ens vam disposar a preguntar-li sobre què en pensava de les afirmacions que havia fet el nostre regidor, el senyor Ferrando. A Reus també havia arribat la versió de l’origen dels castells segons el regidor del Partit Popular de Mataró. El reusenc ens comentava que abans que hi hagués un estudi científic sobre l’origen dels castells, hi havia molta literatura popular que donava un naixement divers als castells.


Analitzant més a fons les paraules de Ferrando, Bofarull ens comentava la combinació curiosa que havia fet el nostre regidor. Per una banda, no trobava estrany que parlés dels ibers com a creadors dels castells, ja ho havia sentit a parlar. Tanmateix, ell no havia trobat cap document que ho demostrés. Per altra banda, sobre la teoria de l’origen militar, va comentar que s’agafava una mica en pinces. De fet, durant una guerra no surt rendible que els militars s’enfilin uns sobre els altres, ja que quan els toqués lluitar estarien cansats. A més, comenta que en les guerres de l’antiguitat es passaven moltes hores observant per intentar veure a l’enemic. És per aquest motiu que Bofarull considera més lògic que els guerrers fessin torres amb pedres i no amb persones. Tot i refusar la hipòtesis del regidor mataroní, el reusenc va concloure dient que no és estrany que apareguin teories com aquesta ja que l’origen de les nostres construccions és una cosa poc estudiada.


Ens agradaria haver pogut parlar una estona més llarga sobre història, però el programa - de moment - té una durada limitada. En tot cas l'entrevista ens va servir per conèixer més a fons la seva publicació.


El llibre l’ ”Origen dels castells. Anàlisi històrica i tècnica” ens pot servir a tots plegats per conèixer més a fons d’on ve aquesta activitat que ens omple tantes hores durant l’any des d’una visió purament científica. Malgrat haver-lo fullejat per sobre, encara no me l’he llegit en detall. Espero que durant aquestes vacances d’estiu tingui la oportunitat per fer-ho.