dilluns, 12 de maig del 2008

Ferrando i la història castellera.

Com alguns ja sabeu, la política m'apassiona. La política municipal més. El dijous passat al Ple de l'Ajuntament de Mataró es va aprovar per unanimitat de tots els grups municipals una proposta de resolució que va demanar la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya per declarar els castells patrimoni immaterial de la humanitat de la Unesco. Ja s'havia fet a altres muncipis com Molins de Rei o Vilanova i la Geltrú, a més d'haver-se aprovat el mes passat al Parlament de Catalunya.

Fins aquí cap problema, a tots ens agrada que els polítics es posin d'acord, i a tots ens agrada que parlin de castells positivament. Malgrat tot, a l'Ajuntament de Mataró va passar una cosa que suposo que no va passar a la resta de consistoris que fins ara s'ha aprovat aquesta proposta. En el torn obert de paraula que es concedeix als grups municipals, el portaveu del Partit Popular, el senyor Juan Carlos Ferrando va fer la següent intervenció:

(Com que no sé com s'adjunten fitxers de veu, he transcrit literalment el que va dir el regidor)

Senyor Alcalde ...i companys, una qüestió...eee..Senyor Penedès...eee...En primera llei dir que nosaltres ens afegim a la proposta, perquè és una proposta molt maca i que tots sentim molt profundament. Però jo vull puntualitzar un tema perquè això és...vamos a vere...fem cultura, no? És molt més antic. Els castells són una reminiscència d’un poble que hi havia a Catalunya abans dels romans. A Catalunya i a part de l’Ebre, els Ilergetes, que hi havia, que la capital era...aa..aa....Lleida, saps? I....aquesta gent va ser derrotada, per bueno...Dubio, Mandubio i tota aquesta...i resulta que van ser deportats a la Catalunya Sur, per la part de Reus i totes aquestes comarques de la Catalunya Sur. I per això és el lloc donde prové el moviment casteller. Jo crec que si tenim que parlar del tema i demanar, jo crec que és de llei reconèixer la seva antigüetat i els seus orígens, que és un origen militar. Estaven fets per la gent que vivien en planes, en les planes per exemple de Lleida, i les planes del mmm...mmmm...de l’Ebre. En que per a veure els enemics llunyans feien castells. Que era una forma diguem de divisar a l’enemic. Gràcies, jo crec que solament és de justícia recalcar-les, eh?
Suposo que no cal fer cap comentari del què el senyor Ferrando va dir. Encara que no entenc d'on va treure el regidor aquesta informació, ni entenc perquè va fer aquesta arenga com si fos un entès en el món dels castells - jo personalment no l'he vist a cap diada, cosa que si que he vist fer amb polítics de la resta de grups municipals - crec que el millor que podem fer és tenir una reunió amb ell i contrastar opinions. Els Capgrossos i el món casteller en general ens mereixem una explicació sobre la seva manera d'explicar la història. Potser anem tots errats i el què avui coneixem com a castells, van néixer així. En el cas contrari, penso que el millor que podem fer és convidar-lo a venir a un assaig, que vegi què són realment els castells i, de pas, explicar-li com ens han explicat a nosaltres els orígens dels castells.
Encara que sigui escandalós el què va dir, penso que el millor que podem fer és explicar-li el que la majoria de llibres d'història castellera i la major part d'historiadors castellers expliquen perquè aquest fet no torni a passar. Ni a Mataró ni enlloc.

La resta d'opinions que es puguin fer al respecte, les deixo per vosaltres.


3 comentaris:

TRO(B/V)ADOR DEL SANT GRAAL ha dit...

Tan difícil serà trobar proves que confirmin, com que desmenteixin aquesta tesis.És divertida i crec que seria maco pensar unes altres... de tots motius abans de portar-les a àmbits erudits o inclùs a d'altres com els plens municipals reservem-los per converses menys formals,per començar no m'agrada que els castells(fets per persones de carn,ossos i sentiments)siguin patrimoni "immaterial" de l' Humanitat.

Carol ha dit...

Al·lucinant!

Jo demà (o demà passat!, o quan els comentaris del meu post sobre la pinya afluixi) penjaré l'àudio i el teu discurs (com sempre, enllaçant-te!) al meu bloc!

Realment, és una teoria original si més no, i m'ha fet moltíssima gràcia escoltar-la!

Per cert! A la pàgina on hi ha l'àudio hi ha un racó on posa "Insereix". Si copies aquell codi que et posa al teu post podràs posar l'àudio perquè s'escolti directament des del teu blog!

Eric Santesmasses ha dit...

Es canela en viu!